Choď na obsah Choď na menu
 


Najlepšie cestoviny so pstruhom a smotanou, rýchle a jednoduché

7. 2. 2023

na 1 porciu rátame cca 100 g cestovín

  • 200 g obľúbené cestoviny - pappardelle, tagliatelle, fussili, penne (celozrnné, špaldové, bezlepkové) 
  • 2 menšie kúsky čerstvého pstruha
  • 250 ml šľahačková smotana
  • 2 polievkové lyžice masla (1 lyžica na restovanie cibule, 1 lyžica na opekanie lososa)
  • 1 polievková lyžica olivového oleja (na opekanie lososla) 
  • 1 ks menšia cibuľa
  • 1 strúčik cesnaku (podľa chuti)
  • strúhaný parmezán (podľa chuti)
  • na dochutenie: soľ, mleté čierne korenie, trošku kurkumy (fantastická na kĺby), mletá červená paprika, korenie na ryby, bylinky (pažítka, petržlenová vňať, kôpor), citrónová šťava (podľa chuti)

 

  • Najprv si dáme variť vodu na cestoviny. Potom si kúsky čerstvého pstruha umyjeme, osušíme, nakrájame na kocky veľkosti 1,5x1,5cm. Pstruha môžeme upiecť aj vcelku, na panvici s olejom a maslom, z oboch strán dozlatista.
  • Na väčšej panvici si na masle orestujeme nadrobno nakrájanú cibuľu do sklovita, pridáme rozotretý cesnak, premiešame. Keď zavonia, pridáme šľahačkovú smotanu a povaríme, aby sa omáčka zredukovala. Dochutíme soľou, mletým čiernym korením.
  • Pstruha si opečieme na masle a olivovom oleji z každej strany dozlatista. Pridáme korenie podľa chuti (soľ, mleté čierne korenie, kurkumu, červenú papriku, korenie na ryby). Trvá to zopár minút. Dávame pozor, aby sme pstruha nevysušili.
  • Keď nám voda na cestoviny zovrie, pridáme soľ. Vložíme obľúbené cestoviny, ktoré uvaríme podľa návodu. V našom recepte sme zvolili cestoviny pappardelle, výber je však na vás. Smotanová omáčka so pstruhom chutí fantasticky so všetkým druhmi cestovín. 
  • Uvarené cestoviny scedíme. Bokom si odložíme pohár vody z varenia cestovín, ktorá nám poslúži na zriedenie smotanovej omáčky, ak by bola príliš hustá. Cestoviny nepreplachujeme. Po scedení ich pridáme k smotanovej omáčke s opečeným pstruhom, ktorého sme odobrali od kosti 
  • Cestoviny so smotanovou omáčkou a pstruhom jemne premiešame, pridáme obľúbené bylinky (pažítka, petržlenová vňať) a nastrúhaný parmezán. Ak je potrebné, cestoviny dochutíme, pridáme citrónovú šťavu. Môžeme zriediť s vodou z varenia cestovín.
  • Tip na záver: Recept bez lepku? K smotanovej omáčke pridajme bezlepkové cestoviny. Ak chceme cestoviny bez výčitiek, pripravme si cestoviny celozrnné, špaldové. Celozrnné potraviny obsahujú omnoho viac vlákniny, sú výživnejšie a zdravšie. Prospievajú aj nášmu tráveniu. 

    Dobrú cestovinovú chuť.