Choď na obsah Choď na menu
 


Pečený pstruh

23. 1. 2023

Pečený pstruh

 

1. Pstruhov dôkladne umyjeme a osušíme. Cibuľu, cesnak nakrájame na tenké plátky, citrón na kolieska. Plech na pečenie vystelieme papierom na pečenie. Pstruhov okoreníme zvonku, ale aj zvnútra obľúbeným korením. Do vnútra vložíme kúsky masla, nakrájanú cibuľu, plátky cesnaku, citrónové kolieska (alebo len pokvapkáme citrónovou šťavou), môžeme vložiť aj čerstvé bylinky. Na pstruhov poukladáme ďalšie plátky masla. Papier na pečenie by mal byť väčší, pretŕčať cez plech, aby maslo a šťava nevytiekli, bola by to škoda.

2. Pstruhy pečieme zo začiatku pri teplote 200 oC približne 10 minút, aby sa "zatiahli". Potom teplotu znížime, pri väčších kusoch pečieme pri teplote 150 oC približne 30 minút, menšie kusy (cca 300 g) približne 15 minút, podľa potreby. Pstruhy počas pečenia sledujeme, aby sa nevysušili, ale zároveň prepiekli. 

Tip na záver: Takto upečené pstruhy podávame napr. so štuchanými zemiakmi s maslom a bylinkami, ale výborne chutia aj s čerstvým chlebom a čerstvou či dusenou zeleninou. Vyskúšajte si namáčať chlebík v cibuľovej zmesi. Mňam. Neskutočná dobrota.